A gyermekkori csontritkulás kockázatai és megelőzése

A juvenilis osteoporosis, vagyis a gyermekkori csontritkulás egy ritka állapot, és sokan sajnos nem is tudnak a veszélyeiről. Lássuk, mit fontos szem előtt tartanunk!

A gyermekkori csontritkulás kockázatai és megelőzése

A gyermekkori csontritkulásról röviden

A gyermekkori csontritkulás egy viszonylag ritka állapot, melynek előfordulása mögött számos tényező állhat - kialakulhat például a nem megfelelő csontképzés, vagy a csontok rendellenes lebontása következtében is. A gyermekkori csontritkulás nem csak elsődleges, hanem másodlagos okok miatt létrejöhet, mint például egyes krónikus betegségek, köztük a cukorbetegség vagy a reumás ízületi gyulladás, illetve hiánybetegségek, valamint egyes gyógyszerek alkalmazása is összefüggésbe hozhatók a kialakulásával. 

A gyermekkori csontritkulás mihamarabbi felismerése és szakszerű kezelése kulcsfontosságú, mivel fennállása negatívan hathat a gyermek növekedésére és életminőségére. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a gyermekkori csontritkulás összetéveszthető más állapotokkal, mint például az angolkór és a csontlágyulás, illetve gyakori társbetegségei közé tartoznak egyes emésztőrendszeri rendellenességek és autoimmun betegségek.


A gyermekkori csontritkulás főbb kockázati tényezői 

A gyermekkori csontritkulás kialakulásának főbb kockázati tényezői közé tartozik a genetikai hajlam (erre utalhat a csontritkulás és más csontokat érintő rendellenességek előfordulása a családban), a mozgásszegény életmód, az alultápláltság, a kalcium és a D-vitamin hiánya, valamint a kortikoszteroidok krónikus használata. A tápanyagok felszívódását vagy a fizikai aktivitást befolyásoló krónikus betegségekben szenvedő gyermekek szintén magasabb kockázatnak vannak kitéve.

A gyermekkori csontritkulás leggyakoribb tünetei

A betegség fennállása esetén sokan tapasztalnak csontfájdalmat, különösen a hátban és a végtagokban, valamint gyakori töréseket, akár kisebb sérülések következtében is. Ezek a törések jelentősen befolyásolhatják a mobilitást és hosszú távú fizikai korlátozásokhoz vezethetnek.

Hagyományos kezelési módszerek

A kezelés általában a tünetek kezelésére és a csontsűrűség javítására összpontosít. Ez magában foglalhatja olyan gyógyszerek használatát, mint a biszfoszfonátok, amelyek célja a csontreszorpció csökkentése. A fizikoterápiát és a súlyhordó gyakorlatokat szintén gyakran ajánlják a csontok és az izmok erősítése érdekében.

Az életmód szerepe a megelőzésben és a kezelésben

Az életmódbeli tényezők fontos szerepet játszanak a gyermekkori csontritkulás megelőzésében és kezelésében egyaránt. A fizikai aktivitás növelése, különösen a súlyhordó gyakorlatok, mint például a séta és a könnyű erőnléti edzés, jelentősen javíthatják a csontsűrűséget és -erősséget. Az egészséges testsúly fenntartása szintén kulcsfontosságú.

Hatóanyagok és étrend-kiegészítők, melyek segíthetnek a megelőzésben és a kezelésben

Kalcium és D-vitamin

A kalcium és a D-vitamin elengedhetetlen a csontok egészségének megőrzéséhez, illetve azok erősítéséhez. A tejtermékek, a zöld leveles zöldségek és dúsított élelmiszerek kiváló forrásaik.

K2-vitamin

A K2-vitamin fontos szerepet játszik a csont anyagcseréjében azáltal, hogy aktiválja az oszteokalcint, egy fehérjét, amely köti a kalciumot a csontokhoz, ezzel javítva a csontsűrűséget. A K2-vitamin gazdag forrásai a natto, a sajt és tojássárgája is.

Ajánlott termék: GAL K-komplex + D3 Forte

Magnézium

A magnézium a kalciummal és a D-vitaminnal szinergikusan fejti ki hatását és támogatja a csontok egészségét. A magnézium segít a D-vitamin aktív formájúvá alakításában, tovább növelve a kalcium felszívódását. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a diófélék, a magvak és a teljes kiőrlésű gabonák is. 

Omega-3 zsírsavak

A halolajban, a krill olajban, és a lenmagban is rendkívüli mennyiségben megtalálható omega-3 zsírsavak segíthetnek a gyulladások csökkentésében, ami jótékonyan hat a csontok egészségére. Az EPA és DHA, az omega-3 aktív formái csokkenthetik a csontvesztés kockázatát is.

Ajánlott termék: Mannavita MegaKrill

A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK593436/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK45506/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441901/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK441968/

Fotó: Ivan Samkov

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 844 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute