5 érv a sárgarépa fogyasztása mellett

Vajon tényleg jobban látunk, ha sárgarépát eszünk? Van egyéb jótékony hatása is? A cikkből kiderül!

A sárgarépa egy narancssárga színű gyökérzöldség, amely sokoldalúan fogyasztható. Ehetjük nyersen, főzve, párolva, pirítva vagy akár pépes formában is. Készíthetünk a felhasználásával leveseket, húsos ételeket, szendvicskrémeket, de akár még desszertek alapanyagaként is gondolhatunk rá.

Nálunk elsősorban a sárgarépának a gyökere népszerű, de sok helyen fogyasztják salátaként a szárát és a levelét, sőt, néhány országban a sárgarépa szárát gyógynövényként tartják számon.

A nyugati étrendben a sárgarépa elsődleges karotinforrásnak számít, ezen felül tartalmaz még rostot, fehérjét, káliumot és C-vitamint. Mai cikkünkben 5 érvet gyűjtöttünk össze a sárgarépafogyasztás mellett. Nézzük, hogy melyek ezek!

1.A sárgarépa értékes karotinforrás

A sárgarépa rendkívül gazdag a karotinoid nevű növényi vegyületben, amely elsősorban a gyökerébe koncentrálódik. A sárgarépában található karotinok körülbelül 80 százaléka a béta-karotin nevű típus, ezt gyakran A-pro-vitaminnak is nevezik, mivel a beleinkben A-vitaminná alakítjuk. A karotinoidok fontos szerepet játszanak a látásban, talán innen is ered az a kedves mondás, hogy aki sok répát eszik, az jól lát a sötétben.

A látáson kívül a karotinoidoknak fontos szerepük van az immunrendszer megfelelő működésében, a bőr egészségének védelmében, valamint a légzőrendszer támogatásában.

A sárgarépa esetében fontos megjegyezni, hogy a szakemberek szerint a sütés-főzés nem árt neki, mert ugyanúgy megőrzi a karotinoid tartalmát. Sőt, ha egy kevés zsiradékot adunk hozzá, és úgy pürésítjük, akkor az A-vitamin még jobban hasznosul a szervezetünkben.

2.A sárgarépa támogatja a szív egészségének védelmét

A sárgarépa szívünk egészségének megőrzése szempontjából is fontos, hiszen értékes rostokat, karotinoidokat és C-vitamint tartalmaz, amelyek mind-mind hozzájárulnak a szív védelméhez.

3.A sárgarépa segíthet a fogyásban

A sárgarépa alacsony kalóriatartalmú, viszont értékes rostokat tartalmaz, ezért a szakemberek úgy gondolják, hogy a mindennapi étkezéseinkbe való beillesztése segíthet megőrizni, illetve visszanyerni ideális testsúlyunkat. A sárgarépa az értékes rostokon kívül még sok vizet is tartalmaz, így hozzájárul a jóllakottság érzéséhez, valamint csökkenti az étvágyat, elősegítve így a fogyókúra eredményességét.


4.Csökkentheti a rák kockázatát

Bár ezen a téren még nagyon kevés kutatás történt, a szakemberek úgy gondolják, hogy a sárgarépa értékes növényi vegyületei, mint például a karotinoid, a klorogénsav és a falkarinol, csökkenthetik a daganatos megbetegedések kialakulását.

5.A sárgarépa támogatja a bélrendszer egészségét

A sárgarépa hatásait vizsgáló kutatások során a szakemberek megfigyelték, hogy a zöldségeknek, köztük természetesen a sárgarépának is, prebiotikus szerepük van, ami azt jelenti, hogy jótékonyak a bélrendszerben található hasznos baktériumok számára. Az pedig már régóta ismert tény, hogy ha a bélflóra egyensúlyban van, akkor szervezetünk sokkal ellenállóbb a különböző fertőzések és egyéb betegségekkel szemben.

Van-e bármilyen ellenjavallata a sárgarépa fogyasztásának?

A sárgarépa egészséges mértékben történő fogyasztása biztonságosnak tekinthető, általában nem okoz mellékhatásokat. Ha valaki túl sokat eszik belőle, akkor előfordulhat, hogy egy úgynevezett karotinémiának nevezett állapot alakul ki, amely a bőr sárgás elszíneződésével jár. Nagyon nagy mennyiség, azaz több mint napi 1 kg feletti nyers sárgarépa fogyasztása esetén, ehhez az állapothoz ritka esetekben társulhat még neutropenia (a fehérvérsejtek számának csökkenése) és amenorrhoea (menstruáció megszűnése).

Bár nem gyakori, de előfordulhat, hogy valaki allergiás a sárgarépára. Ebben az esetben kerülni kell a fogyasztását, illetve érdemes alaposan megnézni minden ételt, hogy az összetevők között nincs-e feltüntetve a sárgarépa, mint alapanyag.

Ha szeretnénk élvezni a gyökérzöldségek jótékony hatásait, de úgy gondoljuk, hogy keveset fogyasztunk belőlük, akkor érdemes megismerkedni a Naturkost Ehlers Vitalkost készítményekkel, amelyek a német technológia legújabb vívmányai. Az Ehlers készítmények számos pozitív élettani hatást fejtenek ki a szervezetünkben. Ezek közül kiemelkedő a szerotonin hormon termelődésének serkentése, amelyről számos orvos is határozottan állítja, hogy csúcsgyógyszer az idegrendszer és a test számára. A Naturkost Ehlers Vitalkost Gyökérzöldségek nevű termék céklát, sárgarépát, tököt, paszternákot és csicsókát tartalmaz. Napi egy evőkanálnyi mennyiség fogyasztása javasolt alacsony szerotonin szint, depresszió, szorongás, koncentráció csökkenés, nyers diéta, glutén allergia és cölikália esetén. 

Forrás:
https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-5-health-benefits-of-carrots
https://www.bbcgoodfood.com/glossary/carrots-glossary
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770766/
https://www.researchgate.net/publication/7994010_Inhibitory_Effects_of_Feeding_with_Carrots_or_--Falcarinol_on_Development_of_Azoxymethane-Induced_Preneoplastic_Lesions_in_the_Rat_Colon 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute