Olívaolaj – 7 pozitív hatás, amiért érdemes fogyasztanunk!

Az olívaolaj akkor a legértékesebb, ha hidegen sajtolják. Nézzük, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek testünk működésére!

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a hidegen sajtolt olívaolaj a legértékesebb. Ennek az az oka, hogy a hidegen sajtolás egy olyan eljárás, amely során nem használnak magas hőmérsékletet, illetve nem adnak az olajhoz semmilyen adalékanyagot, így meg tudják őrizni az értékes összetevőket.

A hidegen sajtolt olívaolaj úgy készül, hogy az olajbogyót péppé zúzzák, majd többnyire egy mechanikus prés segítségével kisajtolják belőle az olajat. A törvény nagyon pontos szabályokat ír elő az olajkészítők számára, ugyanis meghatározták, hogy 27°C foknál nem lehet magasabb az olaj hőmérséklete a készítés során.

Az alábbiakban nézzük, hogy melyek az olívaolaj pozitív élettani hatásai!

1.A hidegen sajtolt olívaolaj tápanyagokban gazdag!

A hidegen sajtolt olívaolaj rendkívül gazdag telítetlen zsírsavakban, amelyek a szervezet egészséges működéséhez nélkülözhetetlenek. A mai rohanó világunkban azonban egyre több gyorsételt fogyasztunk, amelyek viszont telített zsírsavakban gazdagok, így a telített és a telítetlen zsírsavak ideális aránya felborult.

A túl sok telített zsírsavfogyasztás számos egészségügyi problémát okozhat, viszont ha ezeket a zsírsavakat lecseréljük telítetlen zsírsavakra, akkor sokat teszünk az olyan betegségek megelőzéséért, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rák, a cukor- és számos más krónikus betegség.

A hidegen sajtolt olívaolaj tartalmaz E- és K-vitamint is, amelyek közül az E-vitamin értékes antioxidáns, a K-vitaminnak pedig fontos szerepe van a csontok egészségének megőrzésében.

2.A hidegen sajtolt olívaolaj antioxidánsokban gazdag!

A hidegen sajtolt olívaolaj több antioxidánst tartalmaz, mint azok a gyengébb minőségű növényi olajok, amelyek készítése során magas hőmérsékletet alkalmaznak.

Ahogy korábban is említettem, a hidegen sajtolás során nem megengedett a magas hőmérséklet, így tudják biztosítani, hogy az olajbogyóban található értékes antioxidánsok nem sérülnek meg a készítés során. Az antioxidánsok segítenek megvédeni a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, így hozzájárulhatnak a szívbetegségek, a daganatos betegségek, valamint a cukorbetegség megelőzéséhez. A szakemberek úgy gondolják, hogy ez a magyarázata annak, hogy a mediterrán étrendet követők körében, amelynek egyik fő alapanyaga az olívaolaj, alacsonyabb az említett betegségek kialakulásának kockázata.

3.A hidegen sajtolt olívaolajjal küzdhetünk a gyulladások ellen!

A szakemberek úgy gondolják, hogy a szervezetben jelen lévő, hosszan tartó, alacsony fokú gyulladások számos betegség kialakulásának kockázatát megnövelik. Ide sorolják például a szív- és cukorbetegséget, a daganatos megbetegedéseket, az ízületi gyulladásokat és az Alzheimer-kórt.

Különböző tanulmányok során vizsgálták, hogy a hidegen sajtolt olívaolaj rendszeres fogyasztása milyen hatással lehet ezekre a gyulladásos folyamatokra. Arra a következtetésre jutottak, hogy a hidegen sajtolt olívaolaj telítetlen zsírsavtartalma, valamint értékes antioxidánsai miatt hozzájárulhat a gyulladások csökkentéséhez, ennek köszönhetően pedig az előbb említett betegségek megelőzéséhez.

Mindezek mellett azonban a szakértők kiemelik, hogy sokkal jobb eredményt érhetünk el, ha a hidegen sajtolt olívaolaj mellett megnöveljük étrendünkben a növényi alapú ételek arányát.

4.A hidegen sajtolt olívaolaj segíthet megelőzni a szívbetegségeket!

A szívbetegség a vezető halálokok közé tartozik mind a nők, mind pedig a férfiak körében. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magas telített zsírsavtartalmú ételek hidegen sajtolt olívaolajjal történő helyettesítése segíthet csökkenteni a magas LDL koleszterinszintet (rossz koleszterinként is emlegetik) és a vérnyomást, amelyek a szívbetegségek két legfontosabb kockázati tényezői is egyben.

Egy több mint 84.000 nő részvételével zajló vizsgálat során megállapították, hogy a telített zsírok 5%-ának egyszeresen telítetlen zsírokban gazdag élelmiszerekkel, köztük olívaolajjal való helyettesítése 15%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát. A mediterrán étrendről, amely fő zsírforrásként az olívaolajat használja, kimutatták, hogy akár 28%-kal csökkenti a szívroham és a szélütés kockázatát.

5.A hidegen sajtolt olívaolaj támogatja az agy egészségét!

Kutatások bizonyítják, hogy azok az étrendek, amelyek magas arányban tartalmaznak hidegen sajtolt olívaolajat, hozzájárulnak az agy egészségének és megfelelő működésének támogatásához.

Az úgynevezett MIND-diéta is ilyen. Ez a diéta a mediterrán étrendet és a magas vérnyomásban szenvedőknek ajánlott DASH-diétát kombinálja. A MIND-diéta a főzéshez kizárólag olívaolajat ajánl, az alapanyagok között pedig megtaláljuk a zöld színű, leveles zöldségeket, a bogyó- és dióféléket, a teljes kiőrlésű gabonákat, valamint a halakat. A kutatók úgy gondolják, hogy ezek az alapanyagok, valamint az olívaolaj kombinálása olyan étrendet eredményez, amely jelentős mértékben védi az agyunk egészségét.


6.A hidegen sajtolt olívaolaj a haj és a bőr egészségére is jótékony hatással van!

Az olívaolaj hatékony módszer lehet a száraz hajvégekre, valamint a száraz fejbőrre. Masszírozzunk egy kevés olívaolajat a hajvégekbe, vagy a fejbőrbe és élvezzük pozitív hatását. Fontos, hogy a masszírozást mindig hajmosás előtt végezzük úgy, hogy az olajat 15-20 percig a hajvégeken, illetve fejbőrön tartjuk, majd a szokásos módon hajat mosunk.

Az olívaolaj a bőrápolásban is segítségünkre lehet. Külön előnyös azok számára, akiknek nagyon érzékeny a bőrük, és szinte minden bőrápoló készítmény irritációt vált ki náluk. Az olívaolajok között is vannak különbségek, ezért ragaszkodjunk a valódi, extra szűz hidegen sajtolt olívaolajhoz, mert csak ennél a típusnál lehetünk biztosak abban, hogy az olajba nem került bele semmilyen irritáló adalékanyag.

Az olívaolajat bőrápolásra önmagában is használhatjuk. Ehhez fürdés vagy zuhanyzás után masszírozzunk egy keveset a törölközőszáraz bőrünkbe, és várjuk meg, amíg felszívódik. Ha nem szeretjük az olajos állagot, akkor az olívaolajat hozzákeverhetjük kedvenc testápolónkhoz is.

7.Az olívaolaj további pozitív élettani hatásai!

Bár a kutató további vizsgálatokat tartanak szükségesnek, mégis úgy látják, hogy a hidegen sajtolt olívaolaj étrendünkbe illesztésével sokat tehetünk az alábbi betegségek elkerüléséért:

  • 2-es típusú cukorbetegség
  • vércukorszint ingadozása
  • székrekedés
  • ízületi gyulladások

A fenti pozitív élettani hatások mind azt igazolják, hogy a hidegen sajtolt olívaolajnak fontos szerepet kell kapnia napi étrendünkben. Aki még nem ismeri az olívaolajat, annak sem kell aggódnia, ugyanis könnyedén beilleszthető, rendkívül ízletes és sokoldalúan felhasználható. Kezdjük az ismerkedést úgy, hogy eleinte csak salátaöntetként használjuk, majd később készítsünk vele szószokat és pástétomokat is. Ha már megszerettük az ízét, akkor pedig kísérletezzünk vele bátran!

Források:
https://www.healthline.com/nutrition/cold-pressed-olive-oil 
https://www.healthline.com/nutrition/mind-diet 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28620111 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30094038 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23278117 
https://www.healthline.com/nutrition/13-anti-inflammatory-foods 

Életmód- és táplálkozási tanácsadó. Szakértője a reform élelmiszereknek, diétáknak, mikro- és makro tápanyagoknak.
Jelenleg Összesen 850 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute