4 további érv a savanyú káposzta fogyasztása mellett

A savanyú káposzta nem csak emésztésünket segítheti és immunrendszerünket erősítheti, de más egészségvédő tulajdonságokkal is bír. Nézzük, mik ezek! 

Egy tál savanyú káposzta. 4 érv a savanyú káposzta fogyasztása mellett

A hazánkban is népszerű savanyú káposzta emésztésre gyakorolt hatásáról már írtam, ezért ebben a cikkben olyan további tulajdonságairól lesz szó, amelyek miatt az egész család számára ajánlott fogyasztani.

1. A savanyú káposzta tápanyagtartalma kiemelkedő

Ez az alacsony kalóriatartalmú fermentált étel bővelkedik olyan, a szervezetünk számára hasznos vitaminokban, mint például az idegvédő B6-vitamin, az antioxidáns és immunerősítő C-vitamin, a vörösvérsejtek termeléséhez szükséges folát (B9-vitamin), illetve a megfelelő véralvadáshoz elengedhetetlen K1- és K2-vitaminok. Gazdag továbbá olyan ásványi anyagokban és nyomelemekben is, mint például az elektrolit-egyensúly fenntartásához nélkülözhetetlen kálium, a gyulladáscsökkentő mangán, a csontokat védő réz és a B-vitaminokat aktiváló, a növekedéshez is elengedhetetlen vas

2. A savanyú káposzta erősíti az immunrendszert

A savanyú káposzta immunerősítő hatása a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, antioxidánsoknak és probiotikumoknak köszönhető. Bizonyított, hogy a bélben élő baktériumtörzsek befolyásolják immunrendszerünk ellenálló képességét és működését. A savanyú káposztában található rostok és probiotikumok segítenek fenntartani, illetve visszaállítani a bélben élő baktériumok egyensúlyát, ami hozzájárul a bélrendszer egészségének megőrzéséhez és immunrendszerünk erősítéséhez. Ennek köszönhetően akár komolyabb betegségek kialakulásának kockázata is hatékonyan csökkenthető, illetve a felépülési idő is lerövidíthető.

3. Csökkenti a stresszt, javítja a hangulatot és fokozhatja az agy egészségét

Tudjuk, hogy az, amit megeszünk hatással van mentális és fizikai egészségünkre is. Egyre több kutatás számol be a bélrendszer és az agy közötti fontos kapcsolatról, melyek egyikében megállapították, hogy a bélben élő baktériumok képesek jeleket küldeni az agyba és ez befolyásolhatja az agyműködést, illetve azt is, ahogy a világot érzékeljük. Továbbá felfedezték, hogy a savanyú káposztában is megtalálható probiotikumok idegrendszerünkre gyakorolt hatásuknak köszönhetően javíthatják a memóriát, enyhíthetik a hangulati rendellenességeket, mint például a szorongás és a depresszió, emellett pedig a kényszerbetegségek tüneteit is csökkenthetik. 

4. A savanyú káposzta csökkentheti a koleszterinszintet, így hatékonyan védheti a szív-és érrendszer egészségét

Kutatások szerint a savanyú káposztában található rostok és probiotikumok segíthetnek optimalizálni a koleszterinszintet is, aminek köszönhetően a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is minimalizálható. A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása segíthet a magas vérnyomás csökkentésében, illetve K2-vitamintartalmának köszönhetően megakadályozhatja a kalcium lerakódását az artériákban.

Fogyaszthatunk-e savanyú káposztát más egészségvédő készítményekkel egyidejűleg?

A savanyú káposzta legtöbb esetben rendszeresen fogyasztható más immunerősítő és idegvédő készítményekkel együtt. A természetes multivitaminként ható, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag Mannavita Imunex, vagy a szorongás, a pánik és az álmatlanság esetében is javasolt Mannavita Ashwarax hatékonyan kiegészíthető savanyú káposzta fogyasztásával. 

Azt azonban tartsuk szem előtt, hogy a gyógyhatású ételek és készítmények hatása és hatékonysága egyénenként változhat egészségi állapot, táplálkozás, betegségek, allergiák, illetve étrend-kiegészítők és gyógyszerek alkalmazásának függvényében is. Néhány kutatás szerint a savanyú káposztában található vegyületek kölcsönhatásba léphetnek a depresszió és szorongásos betegségek, a Parkinson-kór, illetve más betegségek kezelésére felírt gyógyszerekkel, ezért járjunk el megfelelő odafigyeléssel!

A fenti információk tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a személyre szabott szakorvosi tanácsokat és ellátást.

Új étrend-kiegészítő alkalmazása előtt konzultáljunk orvosunkkal és tartsuk be előírásait! 


Források:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25481240/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24891972/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19584499/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21498386/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC3904694/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27413138/ 

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute