Köszvény - (Nem csak) a királyok betegsége

Milyen szerepet játszik a köszvény kialakulásában a genetika, az étrend, és az egészségi állapot? Lássuk a választ! 

Úri lakoma. Köszvény - (Nem csak) a királyok betegsége

A királyok betegségének is nevezett köszvény kialakulását sokáig a hedonista, úri étkezésekre jellemző állati fehérjékben, zsírokban és alkoholos italokban gazdag táplálkozás következményének vélték. Mára azonban kiderült, hogy ugyan bizonyos élelmiszerek súlyosbíthatják az állapotot, a köszvény jellemzően akkor fordul elő, amikor a húgysav (urát) szintje rendellenesen megemelkedik a vérben, illetve a húgysav kristályai felhalmozódnak az ízületekben és azok környékén, ahol fájdalmas gyulladást váltanak ki. A húgysav- vagy urátkristályok lerakódását a szövetekben hiperurikémiának is nevezik. 

Lássuk, mi minden állhat a köszvény kialakulásának hátterében, illetve milyen tényezők fokozhatják a betegség kockázatát! 


Csökkent húgysav-kiválasztódás

A húgysavat általában a vesék távolítják el a szervezetből, ám ha ez nem történik meg hatékonyan, a húgysav szintje megemelkedik. A kontrollálatlan cukorbetegség, a magas vérnyomás, illetve bizonyos gyógyszerek, például a vízhajtók és immunszuppresszánsok is okozhatnak vesekárosodást, ami húgysav-visszatartáshoz vezethet. 

Fokozott húgysavtermelés

A legtöbb esetben a köszvényért felelős fokozott húgysavtermelés oka ismeretlen, ám egyes elméletek szerint a következők állhatnak a hátterében:

  • enzimrendellenességek
  • limfóma
  • leukémia
  • hemolitikus anémia
  • pikkelysömör
  • kemoterápia vagy sugárterápia
  • örökletes rendellenességek
  • túlsúly

Purinokban gazdag étrend

A purinok a DNS és az RNS természetes kémiai összetevői, ám amikor a szervezet lebontja őket, húgysavvá alakulnak. Egyes élelmiszerek különösen gazdagok purinokban, így jelentősen növelhetik a húgysavszintet a vérben. Ide tartoznak például a vörös húsok, a szervhúsok, az olajos halak, illetve egyes zöldségek is, köztük a spárga, a karfiol, a bab és a gombák.

A köszvény kialakulásának kockázati tényezői

Életkor és nem

A férfiaknál nagyobb valószínűséggel jelentkeznek köszvényes tünetek, mint a nőknél. A legtöbb férfit 30 és 50 év között diagnosztizálják, míg a nőknél a betegség leginkább a menopauza után jelentkezik. Gyermekeknél és fiatalabb felnőtteknél a köszvény ritka. 

A köszvény előfordulása a családban

Klinikai vizsgálatok szerint ha valamelyik vérrokonunk köszvényben szenved, nálunk is nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják ezt a betegséget. 

Alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás növeli a köszvény kialakulásának kockázatát. A legtöbb férfi számára általában napi kettőnél több ital, illetve nők és 65 év feletti férfiak számára napi egy ital is veszélyt jelenthet. Egy 2014-es tanulmány szerint a bor, a sör és más alkoholos italok is ismétlődő köszvényrohamot okozhatnak, ezért igyekezzünk az alkoholfogyasztást a minimumra csökkenteni. 

Bizonyos gyógyszerek alkalmazása

Számos gyógyszer növelheti a köszvény kockázatát, ide tartoznak például a következők:

  • A szívroham és stroke megelőzésére naponta fogyasztott, akár alacsony dózisú aszpirin
  • A magas vérnyomás, a pangásos szívelégtelenség (CHF) és más betegségek kezelésére szolgáló tiazid diuretikumok
  • Szervátültetés után és egyes reumatológiai állapotok esetén is alkalmazott immunszupresszáns gyógyszerek 
  • A Parkinson-kórban szenvedők esetében gyakran alkalmazott Levodopa (Sinemet)
  • A nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) növelésére használt B3-vitamin (niacin)

​​Egészségügyi állapotok

Az alábbi betegségekben és állapotokban szenvedők esetében nagyobb valószínűséggel alakul ki a köszvény:

  • magas vérnyomás
  • magas koleszterinszint
  • elhízottság
  • cukorbetegség
  • hipotireózis (pajzsmirigy-alulműködés)
  • vesebetegség
  • hemolitikus anémia
  • pikkelysömör

Ólomexpozíció

A nagy mennyiségű ólomnak való kitettség más súlyos rendellenességek mellett köszvényhez is vezethet. 

Egyéb kiváltó okok

  • ízületi sérülések
  • fertőzések
  • műtétek
  • kiszáradás

A köszvény kezelése

A köszvényt orvosunk utasításait követve étrendi változtatásokkal, alternatív terápiákkal és gyógyszerek kombinációjával is kezelhetjük. Néhány javasolt étrendkiegészítő a köszvény hatékony megelőzésére illetve a tünetek kezelésére:

A fenti információk tájékoztató jellegűek!

Források:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546606/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25591183/

https://www.hopkinsmedicine.org/Disease_of_Kings

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/PMC5512152/

https://www.niams.nih.gov/health-topics/gout

Általános táplálkozási és egészség tanácsadó, szakértő. Az Egyesült Királyságban, egészség tanácsadóként dolgozott a Holland & Barrett-nél és a Superdrug-nál.
Jelenleg Összesen 849 cikk között kereshet.
Videók megtekintése:

Szabolcs videók youtube Szabolcs, Inda videók Szabolcs videók, Bitchute